top of page
 • Foto van schrijverW. Glasbergen

11 Onmisbare stappen voor het creëren van een succesvolle App

Bijgewerkt op: 19 jun.

Illustratie van een laptop met een man er echter die een lampje ofwel idee in zijn handen heeft.


Het ontwikkelen van een maatwerk app is een complex proces dat veel meer omvat dan alleen het schrijven van code. Het vergt een integrale aanpak waarin een groot aantal expertises naadloos samenkomen zoals de techniek, creativiteit en een diepgaand begrip van de gebruikerservaring (UX). In deze blogpost gaan we dieper in op alle stappen die er bij de ontwikkeling van een succesvolle maatwerk app komen kijken.

 

Stap 1: Idee

 

Elke app begint met een idee. Een brainwave, een probleem dat je persoonlijk raakt, een dagelijkse frustratie, een gat in de markt? Vaak past je hele idee in deze fase nog op een bierviltje (tja, op die plekken ontstaan vaak natuurlijk de beste ideeën ;-) en is er nog niet kritisch over nagedacht. Tijdens deze fase is het belangrijk om je idee te verfijnen en om het concept helder te krijgen. Enkele belangrijke vragen die je jezelf moet stellen zijn:

 

 • Wat is het doel van de app?

 • Voor wie is de app?

 • Welk probleem lost de app op?

 • Is een app het juiste middel om dit probleem op te lossen?

 • Wat moet de app minimaal kunnen?

 • Wat gaat de app ongeveer kosten?

 

Stap 2: Markt- en concurrentieonderzoek

 

Voordat je begint met de ontwikkeling, is het heel belangrijk om marktonderzoek te doen. Dit helpt je om te begrijpen of er vraag is naar je app en wie je concurrenten zijn. Vaak kom je er dan achter dat iemand in de wereld je voor was. Balen! :-( Of….misschien niet? Het succes van een app hangt namelijk van veel meer factoren af en het is zeker niet altijd de eerste die succesvol is. Laat je dus niet ontmoedigen als je zoekactie in de App stores enkele hits geven. Het kan altijd beter of op zijn minst beter worden gepromoot. Analyseer altijd bestaande apps die vergelijkbaar zijn met jouw idee en identificeer hun sterke en zwakke punten.

 

Stap 3: Businessmodel

 

De ontwikkeling van een kwalitatieve app kost redelijk veel geld. Laten we daar eerlijk over zijn. Dus de hoofdvraag is: “wie gaat dit betalen?”. Voor de meeste organisaties is een app een investering waarmee ze A. geld mee gaan verdienen of B. kosten mee gaan besparen. Denk daarom vooraf goed na over het businessmodel voor de nieuwe app. Ga je bijvoorbeeld abonnementskosten rekenen, vraag je een vast aankoopbedrag, komen er advertenties in de app of kunnen gebruikers premium onderdelen kopen in de app? In deze fase gaat het echt om de cijfers. Denk o.a. na over:


 • Hoeveel gebruikers verwacht je?

 • Hoe intensief (en hoe lang) gebruiken ze de app?

 • Wat is men bereid om te betalen?

 • Hoe hoog zijn de variabele kosten?

 

Als laatste zijn er ook organisaties met maatschappelijke doelen die zij met de app willen behalen. Hierbij zijn er vaak subsidies mogelijk om de kosten van de app te dekken. Ook hier moet je vooraf goed de rekensom maken om te zien of de investering in verhouding staat tot de impact die je wilt maken.

 

Stap 4: functionele specificaties en wireframing

 

In deze fase vertaal je jouw idee naar hoe dit precies moet gaan werken. Dit omvat het beschrijven van alle functionaliteiten van de app, vaak in de vorm van user story maps. Daarnaast maak je wireframes, eenvoudige schetsen van de gebruikersinterface, om een visueel beeld te krijgen van hoe de app eruit zal zien en hoe de gebruikers zullen navigeren.

 

Stap 5: Schermontwerp

 

Het schermontwerp van de app speelt een belangrijke rol in de gebruikerservaring. UI design (User Interface) en UX design (User Experience) zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de app niet alleen werkt, maar ook gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk is. Hierbij wordt ook de huisstijl van de app ontworpen waaronder kleuren, lettertypen, illustraties, icoontjes en grafische elementen.

 

iPad with illustration on a grid

Stap 6: Technologie en tools

 

Het kiezen van de juiste technologie en tools is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een maatwerk app. Vragen die hierbij spelen:

 

 • Wat voor een type app gaat het worden? Apple App store, Google Play store of een web app.

 • Welke talen, frameworks en tools ga je gebruiken?

 • De backend-infrastructuur: waar en hoe ga je data opslaan? Welke data ga je opslaan? Zijn er koppeling met systemen van derden?

 

Stap 7: Ontwikkeling

 

Dan is het eindelijk tijd om de app daadwerkelijk te gaan bouwen. Naast het traditionele programmeren kan dit tegenwoordig ook zeer goed met behulp van low-code tools zoals Flutterflow. Dit zijn visuele editors waarin weinig maatwerk code nodig is om een volwaardige app te kunnen bouwen. Dit maakt de ontwikkeling vaak sneller en het resultaat betrouwbaarder. Een nadeel is dat je soms afhankelijk bent van de tooling en dat de code niet altijd 100% is geoptimaliseerd. Dit laatste kan betekenen dat de performance iets lager is.

 

Stap 8: Testen

 

Testen is een essentieel onderdeel van het ontwikkelingsproces. Het zorgt ervoor dat de app vrij is van bugs (fouten) en dat alle functionaliteiten correct werken. Er zijn verschillende soorten testen, waaronder:

 

 • Unit testing: testen van individuele componenten of modules.

 • Integration testing: testen van de samenwerking tussen verschillende modules.

 • User acceptance testing (UAT): testen door eindgebruikers om te verzekeren dat de app voldoet aan hun verwachtingen.

 • Performance testing: meten van de snelheid, responsiviteit en stabiliteit van de app.


Stap 9: Lancering

 

Na grondig testen is het tijd om de app te lanceren. Dit omvat o.a. het indienen van de app bij de relevante app stores (Apple App Store, Google Play Store) of deployment op een productieserver. Het is ook belangrijk om een plan te hebben voor de eerste gebruikerssupport en eventuele bugfixes na de lancering.

 

Stap 10: Onderhoud en Updates

 

De lancering is niet het einde van de reis. Regelmatig onderhoud en updates zijn nodig om de app soepel te laten werken en om nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Gebruikersfeedback is hierbij van groot belang, omdat het helpt om de app voortdurend te verbeteren en relevant te houden.

 

Stap 11: Marketing en gebruikersbetrokkenheid

 

Een succesvolle app heeft een sterke marketingstrategie nodig om gebruikers aan te trekken en te behouden. Hieronder vallen o.o.:

 

 • Social media marketing

 • Content marketing (blogs, video's)

 • Betaalde advertenties (zoals Google Ads)

 • Email marketing

 • Samenwerkingen en partnerships

 


Conclusie

 

Bij het ontwikkelen van een maatwerk app komt heel erg veel kijken. Het is een uitgebreide en uitdagende onderneming die planning, samenwerking, en doorzettingsvermogen vereist. Door elke fase van het proces zorgvuldig uit te voeren en te focussen op de behoeften van de gebruikers, kun je een app creëren die niet alleen technisch solide is, maar ook daadwerkelijk waarde toevoegt voor je doelgroep.


Heb jij zelf een goed idee voor een app? Wij loodsen je graag door bovenstaande stappen om jouw idee tot leven te brengen. Wil je een eerste kostenindicatie? Gebruik dan onze kostencalculator.

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page