top of page
  • Foto van schrijverW. Glasbergen

Iedere website als app met macOS Sonoma 14.0


Overzicht van app icoontjes in 3D

Voor iPhone- en iPad-gebruikers was het al lange tijd een fluitje van een cent, maar nu komt de web-app feature eindelijk ook beschikbaar voor macOS. Hiermee kan je eenvoudig en snel websites in lokale apps veranderen die je bijvoorbeeld vanaf je Dock kan starten. Voor veelgebruikte apps kan dit erg handig zijn omdat het net iets meer onder handbereik zit.


Wat zijn web apps eigenlijk?


In de basis zijn web-apps gewoon stukjes software die draaien op het web. Als je weleens je sociale media hebt gecheckt in je webbrowser, dan heb je al met een web-app gewerkt. Populaire voorbeelden van web-apps zijn on-demand diensten zoals Netflix en Thuisbezorgd, online winkels zoals Bol, allerlei Google-services, en zelfs iCloud.com. Bekende web-gebaseerde tools zoals Microsoft Office 365 of Adobe Creative Cloud vallen ook onder het kopje web-apps. Dit in tegenstelling tot apps die alleen beschikbaar zijn binnen de Apple App Store en Google Play Store en die je moet installeren.


Voor Sonoma 14.0 moest je als Mac-gebruiker altijd een webbrowser openen en het webadres intypen om bij deze web-apps te komen. Maar nu kun je bijna elke website omtoveren tot een aparte web-app, waardoor je met slechts één klik op het app-icoontje toegang krijgt. Of het nu een website is met veel inhoud zoals Macworld, of een andere site die je vaak gebruikt, deze functie maakt je digitale leven een stuk makkelijker. In feite is dit niet heel anders dan de bladwijzers die je al kent van je browser maar dan net iets handiger.


Web-apps maken in macOS Sonoma


Hier is een eenvoudige gids voor het maken en beheren van web-apps in macOS Sonoma:


1. Toevoegen aan je Dock: Open Safari in macOS Sonoma en ga naar de website die je wilt omtoveren tot een web-app. Klik in Safari op het "Archief"-menu en kies "Voeg toe aan Dock..."


2. Een naam kiezen voor je web-app: Er verschijnt een venster waarin je een naam voor je web-app kan invoeren. Standaard wordt meestal de naam van de site gebruikt zoals die in de HTML-titel staat, maar die kan soms behoorlijk lang zijn. Geef je web-app een kortere en duidelijkere naam.


3. Klaar voor gebruik: Zodra je een naam hebt gekozen, klik je op "Voeg toe" en je bent er helemaal klaar voor. Je web-app is nu gebruiksklaar.Waar vind je je nieuwe web-app?


Nadat je een web app hebt gemaakt, kun je deze op de volgende plekken vinden:


In je Dock: Het icoontje van de web app verschijnt in je Dock. Je kunt het naar wens verplaatsen door te slepen. Als je er met de rechtermuisknop op klikt, krijg je de opties te zien zoals "Permanent in Dock" en "Verberg"


In je Launchpad: De web-app wordt toegevoegd aan het laatste scherm van je Launchpad. Je kunt hem daar ook slepen naar andere schermen.


In Spotlight: Je kunt web-apps ook vinden als je een zoekopdracht uitvoert in Spotlight.


Als je besluit de web-app uit je Dock te halen, kun je er nog steeds bij via Launchpad of Spotlight. Deze functie in macOS Sonoma maakt het voor gebruikers super eenvoudig om web-apps te genereren en te beheren.Let op: Web-apps in Sonoma werken alleen met Safari 17, en deze versie is standaard inbegrepen bij het nieuwe macOS.

58 weergaven

Kommentare


bottom of page