top of page
  • Foto van schrijverW. Glasbergen

Mooi is makkelijk: esthetiek in app design

Bijgewerkt op: 20 okt. 2023


Pauw in donkere setting

Photo by Timo Wagner on Unsplash


Binnen applicatie design is het realiseren van een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke app van cruciaal belang voor het succes ervan. De esthetiek van een app speelt een essentiële rol bij het aantrekken en behouden van gebruikers, en het kan de perceptie van eenvoud en gebruiksgemak aanzienlijk beïnvloeden. In deze post laten we zien hoe esthetiek en gebruikerservaring met elkaar verweven zijn.


De eerste indruk


Wanneer gebruikers voor het eerst een app openen, vormt zich onmiddellijk een indruk op basis van het app design. Deze eerste indruk is vaak gebaseerd op visuele elementen, zoals het kleurenschema, typografie, lay-out en grafische elementen. Oogt de app druk met veel toeters en bellen of juist minimalistisch met alleen relevante elementen? Een aantrekkelijk app design kan gebruikers aanspreken en hun interesse wekken. Dit kan resulteren in een hogere conversie van bezoekers naar actieve gebruikers. Wat nog opmerkelijker is, is dat een mooi vormgegeven app vaak als eenvoudiger wordt ervaren, wat gebruikers aantrekt en aanzet tot verdere verkenning.


Een onderzoek dat deze relatie onderstreept, is een studie getiteld "Trust and Mistrust of Online Health Sites" gepubliceerd in het Journal of Medical Internet Research. Het onderzoek wees uit dat websites met een esthetisch aantrekkelijk ontwerp als betrouwbaarder werden beschouwd. Maar niet alleen dat, ze werden ook vaak ervaren als eenvoudiger te gebruiken. Hoewel dit onderzoek gericht was op websites, kunnen dezelfde principes worden toegepast op mobiele apps.


Gebruiksvriendelijkheid en Esthetiek


Een goed ontworpen app-interface met duidelijke navigatie en een logische informatiestructuur draagt bij aan een eenvoudige gebruikerservaring. Dit gebruiksgemak wordt versterkt door een aantrekkelijk ontwerp. Grafische ordening in app design zoals uitlijning van elementen en consistentie in kleuren en typografie worden als rustiger ervaren.


Een studie van de Nielsen Norman Group, een toonaangevend onderzoeks- en adviesbureau voor gebruikerservaring, benadrukt het belang van de relatie tussen esthetiek en bruikbaarheid. De studie toonde tevens aan dat visueel aantrekkelijke websites de aandacht van gebruikers langer vasthouden en hun betrokkenheid vergroten. Dit betekent dat een mooi vormgegeven app niet alleen de initiële indruk verbetert, maar ook bijdraagt aan de perceptie van gebruiksgemak.


Consistentie en Merkidentiteit


Consistentie in applicatie design en esthetiek is verder ook van essentieel belang om een herkenbare merkidentiteit op te bouwen. Door dezelfde ontwerpelementen en merkkleuren over verschillende apps te handhaven, kunnen gebruikers een sterkere band met het merk opbouwen. Deze consistentie draagt vervolgens ook weer bij aan de eenvoud van herkenning en navigatie, waardoor gebruikers zich meer op hun gemak voelen bij het verkennen van de app.


Mooi is (meestal) makkelijk


De esthetiek van een app is dus veel meer dan alleen oppervlakkige versiering. Het heeft een diepgaande impact op de gebruikerservaring en wordt vaak geassocieerd met gebruiksgemak. Een aantrekkelijk ontwerp trekt niet alleen de aandacht, maar maakt de app vaak ook eenvoudiger te begrijpen en te gebruiken. Een samenhangende esthetiek versterkt ook de merkidentiteit en de band met gebruikers, terwijl het bijdraagt aan de perceptie van eenvoud. Is mooi dan altijd makkelijk? Nee, helaas niet. Sommige applicaties zijn te ver doorgeschoten in het minimaliseren waardoor bijvoorbeeld knoppen onvindbaar zijn geworden.


Het is dan ook cruciaal voor app bouwers om te begrijpen dat esthetiek en gebruikerservaring nauw met elkaar verbonden zijn. Bij het bouwen van apps moeten zij streven naar een esthetiek die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook functioneel, gebruiksvriendelijk en consistent met het merk. Door deze principes toe te passen, kunnen apps worden gebouwd die niet alleen mooi zijn, maar ook als eenvoudiger worden ervaren.


18 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page