top of page

Wat kost een app?

De ontwikkeling van een maatwerk app kost gemiddeld tussen de € 3.000 en € 20.000. De prijzen lopen echter sterk uiteen en de kosten kunnen ook nog fors hoger uitvallen. Hieronder willen wij je daarom meenemen in de wijze waarop wij een inschatting maken en welke factoren van invloed zijn.

Wil je direct weten wat jouw app gaat kosten?

Gebruik dan onze prijscalculator en je weet gelijk het bedrag.

Doel van de app

Afhankelijk van het doel van de app zijn er specifieke eisen en wensen die worden gesteld. Wij zien daarbij verschillende niveaus van uitwerking: prototypen, een Minimal Viable Product (MVP) of een Business app.

Image by Amélie Mourichon

Prototype

Een prototype heeft als doel om een idee te testen. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe dienst zijn die je aan je klanten wil voorleggen. Dit kunnen enkel visuals zijn maar meestal zijn ze ook interactief en klikbaar.

€€

Image by William Hook

MVP

Een MVP bevat het minimum aan functionaliteiten om goed te functioneren. Wat moet de app minimaal kunnen om in gebruik genomen te worden? Een MVP is een compleet werkende app en geeft vaak veel waardevolle inzichten.

€€€

Image by Balázs Kétyi

Business App

Een business app is een complexere app met veel verschillende soorten gebruikers. Vaak moet deze app ook kunnen communiceren met andere programmatuur. Als laatste zijn de eisen op het gebied van security, schaalbaarheid en betrouwbaarheid meestal hoog.

Bestaande app óf maatwerk app

De ontwikkeling van software en ook het onderhoud hiervan is soms kostbaar. Wanneer er voor jou organisatie al software bestaat die alleen nog moet worden geconfigureerd, dan ben je doorgaans vele malen goedkoper uit. Daarbij komt dat je het hele ontwikkeltraject en testen kan overslaan. Je kan gelijk starten en gebruikmaken van de voordelen. Het is dus altijd aan te raden om eerst marktonderzoek te doen om te zien of er wellicht al een kant-en-klare app bestaat die je kan gebruiken.

 

Nadeel is natuurlijk wel dat de app dan niet altijd 100% aansluit op jou werkwijze en wensen. Vaak is het mogelijk om hier zelf nog een stuk maatwerk aan toe te voegen en deze met koppelingen te laten communiceren. Dit laatste kan echter weer onverwachts veel extra kosten.

Verder betaal je licentiekosten voor bestaande software. Vaak in de vorm van een maandelijks abonnement. Wanneer dit per gebruiker wordt berekend, dan kan ook dit erg snel oplopen.

 

Wanneer er voor jou bedrijf geen passende oplossing is te vinden of licenties van andere pakketten te duur zijn, dan is het interessant om een maatwerk app te laten bouwen. Dit is een langer traject maar het voordeel is dat de app perfect past zonder overbodige toeters en bellen. Daarnaast ben je in dat geval ook zelf eigenaar betaal je geen licentiekosten.

 

Sinds enkele jaren zien we ook steeds meer een tussenvariant: No-code platforms. Hierbij neem je een licentie van een tool af waarmee je zelf zonder (of met minimale) programmeerkennis je app kan ontwikkelen en lanceren. Bij Outline Solutions maken wij bijvoorbeeld gebruik van Flutterflow dat door Google is ontwikkeld. Een zeer intuïtief platform waarmee apps direct naar de app stores van Apple en Google kunnen worden gepubliceerd of als web app direct online staan. Ondanks de drag- en drop interface waarin je met blokken een app in elkaar klikt, blijft ervaring met het bouwen van apps hierin altijd belangrijk. Toch kan het ook veel werk uit handen nemen, bijvoorbeeld omdat je het grootste deel van de code niet meer zelf hoeft te onderhouden.

Regulier of state-of-the-art

Veel functies in apps zijn redelijk standaard en daarmee betaalbaar. Denk aan het tonen en opslaan van data in een database. Sommige functies zijn echter nog vrij nieuw en vergen veel tijd om te onderzoeken en goed te bouwen. Denk hierbij aan automatische herkenning van patronen, Artificial Intelligence (AI), complexe koppelingen of location based services. Dergelijke functies kunnen de kosten soms sterk doen toenemen.

Online of offline

Apps waarin meerdere mensen tegelijk dezelfde data bewerken kunnen het beste altijd online zijn. Dit voorkomt dat er problemen ontstaan in de volgorde van databewerkingen. In sommige situaties is dit echter niet mogelijk. Er is bijvoorbeeld geen wifi binnen of geen dataverbinding buiten. In die gevallen kan een app worden gebouwd die ook offline kan doorwerken. Dit kost echter wel aanzienlijk meer.

Native of Webapp

Er zijn tegenwoordig twee soorten applicaties: native en webapps. Een native app is een tegenwoordig een IOS (Apple) of Android (Google) app. Deze komen in de app stores te staan maar vereisen wel een installatie door de gebruiker. Het publiceren naar deze stores is vaak een langer proces en hiermee ben je afhankelijk van de beoordeling van je app.
 

Web apps (PWA's) zijn vergelijkbaar maar leven net als websites op een centrale server. Je kan ze daarom zonder installatie aanroepen via een gewone browser. Web apps zijn vaak eenvoudiger te bouwen en hebben daarmee lagere ontwikkelkosten. Ook zijn ze beter te optimaliseren voor zoekmachines en is er meer controle over de snelheid waarmee uitbreidingen of verbeteringen gereleased kunnen worden.

Wil je exact weten wat jou app gaat kosten? Neem dan even contact met ons op. We bespreken dan alle details en stellen een offerte voor je op.

bottom of page