top of page
  • Foto van schrijverW. Glasbergen

Minpunten van minimalisme in app design


Minimalistische afbeelding van tafel met stoel er voor.

Photo by Bench Accounting on Unsplash


Ik hou van strak en minimalistisch design. Het leven is al druk en chaotisch genoeg, dus waarom zouden we nog meer afleiding toevoegen? Minimalistisch design helpt hierbij om eenvoudige, elegante en effectieve gebruikerservaringen te creëren.

Maar als het te ver wordt doorgevoerd, kan het soms negatieve gevolgen hebben voor de bruikbaarheid. Apple maakt bijvoorbeeld prachtige strakke applicaties waarin de focus vaak uitsluitend op de content ligt. Maar soms zitten functies hierdoor zo goed verborgen dat je ze eigenlijk alleen kan vinden door aan Google te vragen hoe je het kan vinden. Usability is in die gevallen ondergeschikt geraakt aan de esthetiek. Hier zijn enkele situaties waarbij minimalistisch app design te ver wordt doorgevoerd:


1. Overmatige afhankelijkheid gestures: op gebaren gebaseerde UI-acties zijn zeer gebruikelijk in minimalistische ontwerpen, maar ze zijn voor sommige gebruikers moeilijk te ontdekken of te gebruiken. Bovendien kan een te zware nadruk op gebaren het moeilijk maken om duidelijke en consistente feedback aan gebruikers te geven.


2. Verbergen van belangrijke functies: in sommige gevallen kunnen minimalistische ontwerpen belangrijke functies of informatie verbergen omwille van de eenvoud. Een minimalistische mobiele app kan bijvoorbeeld essentiële functionaliteit verbergen achter onduidelijke pictogrammen of gebaren, waardoor het moeilijk wordt voor gebruikers om functies te vinden en te gebruiken.


3. Gebrek aan feedback: minimalistische ontwerpen maken vaak gebruik van subtiele of gedempte kleuren, waardoor het bijvoorbeeld moeilijk is voor gebruikers om te bepalen of ze met succes een actie hebben uitgevoerd. Dit gebrek aan feedback kan frustrerend zijn en leiden tot verwarring en fouten.


4. Inconsistent of niet-standaard navigatie: in een poging om de navigatie te vereenvoudigen, worden in sommige minimalistische ontwerpen traditionele navigatie-elementen zoals menu's weggelaten. Dit kan het echter moeilijk maken voor gebruikers om te begrijpen waar ze zich bevinden in de app of website en hoe ze toegang krijgen tot de inhoud die ze nodig hebben.


5. Slechte leesbaarheid: in een poging om een subtiele en minimalistische uitstraling te creëren, wordt vaak een kleiner lettertype met lage contrastratio gebruikt. Dit maakt het voor gebruikers moeilijk om de inhoud te lezen en te begrijpen.


Samengevat is minimalistisch ontwerp een krachtige benadering voor het creëren van aantrekkelijke en verfijnde gebruikerservaringen. Het is echter cruciaal om een balans te vinden tussen eenvoud en bruikbaarheid, waarbij toegankelijkheid voor alle gebruikers prioriteit heeft. Apps worden in eerste instantie gebruikt om hun functionaliteit.

Of zoals Steve Krug, een usability consultant met ruim 20 jaar ervaring, in zijn book Don't make me think schreef: “Usability is the overriding principle, the ultimate tiebreaker when deciding whether a design works or not.”

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page